Poniopetuksen tasoryhmät

Tenavatunti on tarkoitettu alle 5- vuotiaille ja vähän vanhemmille lapsille, jotka haluavat tulla kokeilemaan ratsastusta. Alle 5-vuotias ei välttämättä jaksa vielä keskittyä minitunnin vaatimaa aikaa, jolloin tenavatunti on mukava tapa tutustua ratsastukseen ja poneihin. Tenavatunnilla oma vanhempi tai vastaava tukihenkilö taluttaa ponia, ratsastus on ohjattua talutusratsastusta, jossa harjoitellaan tasapainoa ponin selässä. Tenavatunnilla käydään mahdollisuuksien mukaan maastossa, jolloin lapsi katselee maisemia ja tasapaino kehittyy itsestään.

Tenavatunnin kesto on n. 25 min. Tenavatunneille voi ostaa sarjalipun, jolla on 3 kk käyttöaikaa. Tunteja voi varata useamman kerralla tai yhden kerrallaan.

Tenavatunti on lauantaisin klo 10-10:30. 

Ponikurssit, 10 kerran jaksoissa. Yksittäisen kerran kesto 1 h 15 min. :

Minitunti sopii tenavatunnin jatkoksi, kesän lyhyen ( 5 tai 4 kertaa kestävän) alkeiskurssin käyneelle tai vasta-alkajalle. Ikäraja n. 5 vuotta. Minitunnilla käydään niin kauan, että perusistunta on kehittynyt niin tasapainoiseksi, että ratsastaminen käynnissä ja ravissa ilman taluttajaa tai ponien kulkemista tiiviissä jonossa on mahdollista.

Poniykköselle ja ponikakkoselle edetään taitojen kehittymisen mukaan. Ratsastetut kurssit tai vuodet eivät ole mittari tasolta toiselle siirtymisessä, vaan nimenomaan lapsen taidot. Liian vaikea ryhmä, jonka tehtävät lapsi kokee vaikeaksi esim. istunnan harjaantumattomuuden vuoksi, ei edistä ratsastustaidon kehittymistä, vaan sen sijaan saattaa aiheuttaa pelkotiloja. Jännittäessään tai jopa pelätessään vaikeita harjoituksia tunnilla lapsen oppiminen ei edisty ja pahimmassa tapauksessa hän haluaa lopettaa koko harrastuksen koska se tuntuu liian vaativalta ja pelottavalta.

Turvallisuus on erittäin tärkeä tekijä ponitunneilla. Istunnan ja apujen käytön ollessa tehtävien tasalla, vaaratilanteiden syntyminen minimoidaan (esim. laukkaaminen ja esteiden hyppääminen)

Ratsastuksen perusta on hyvin opittu perusistunta, jolloin apujen käyttö (ohjaus, pohkeen käyttö) on vaivatonta. Vaivaton apujen käyttö tekee ponin hallinnasta helppoa ja vaaditut tehtävät sujuvat. Jos perusistunta ei vielä ole tehtävän vaatimalla tasolla, kehittyy istuntaan usein virheasentoja, jotka on vaikea oppia pois. Virheasentojen korjaaminen voi viedä jopa vuosia, ja tällöin ratsastustaidon kehittyminen pysähtyy.

Ponituntien opettajat osaavat neuvoa sopivan ryhmän valinnassa ja aina on turvallisempaa aloittaa ”liian” helposta ryhmästä ja edetä sieltä nopeassakin tahdissa vaativimpiin ryhmiin.

Myös ponien käsittely maastakäsin harjaantuu kokemuksen myötä. Se on tärkeä osa lajia, koska kun osaa toimia ponin kanssa sitä hoitaessa ja taluttaessa, myös ponin reaktioiden ymmärtäminen ratsastaessa on helpompi oppia. Jos lapsi pelkää ponia sitä hoitaessaan, pelkää hän varmasti myös selässä ollessaan, jolloin oppimista ei tapahdu. Ponin käsittelyssä edetään yhtälailla hitaasti kiiruhtaen kuten ratsastuksen opettelussa.

Lapsi, joka on saanut opetella ratsastuksen perusasiat rauhassa omaan tahtiinsa sopivassa tasoryhmässä on rohkea ja itsevarma ratsastaja. Hän pystyy omaksumaan uusia asioita kun tasoryhmän vaihto on ajankohtainen, ja ratsastus pysyy aina mielekkäänä ja hauskana harrastuksena.

Ponikurssitunteja on ma – pe klo 16.45 alkaen ja la klo 10 alkaen.

 

Hyvinkään Ratsastuskeskus Ky

Hyyppäräntie 127
05800 Hyvinkää

Puhelinpäivystys

arkisin klo 15 – 16.30
puh. 040 563 4163

hyvinkaanratsastuskeskus@gmail.com
hyvinkaanratsastuskeskus.fi

SRL ry

26b8267e30a16cdf2a39ac0e4c019f8c3ae72a22

SRL:n hyväksymä ja valvoma ratsastuskoulu, laatutallimerkintä myönnetty joulukuussa 2015.

Marikoo kotisivut