Hevosen hoito ennen ja jälkeen tunnin

Ratsastustunnille tultaessa

Tullessa on hyvä varata aikaa hevosen harjaamiseen ja varustamiseen ennen tuntia. Heponiittyyn voi tulla niin paljon ennen omaa tuntia kun haluaa, suositus on vähintään 30 – 20 min ennen tallista kentälle / maneesiin siirtymistä. Jos oma ratsu on jo edellisellä tunnilla, voi halutessaan harjata tallissa olevia hevosia tai vaikka auttaa muita tunnille tulijoita. Edellistä ratsastustuntia voi myös mennä seuraamaan.

Kun varaa aikaa hevosen harjaamiseen ennen tuntia, saa samalla kontaktin hevoseen ja tutustuu siihen myös muutoin kun vain satulasta käsin.  Harjaaminen estää myös turhien hiertymien syntymistä, kun hevonen on puhdas, ei varusteiden alle jää hiekkaa tms. aiheuttamaan ikäviä hiertymiä.

Hevonen harjataan huolellisesti ja sen kaviot puhdistetaan. Harjasta ja hännästä poistetaan oljet tms. käsin. Jouhia ei harjata kovilla harjoilla, etteivät hännät ja harjat ohene liikaa.

Harjaaminen kannattaa aloittaa kumisukalla pyörittämällä, jolloin pöly ja irtokarvat lähtevät, sen jälkeen karvapeite harjataan sileäksi esim. jokaisen hevosen harjapussista löytyvällä magic brush-harjalla. Hevosen pää harjataan pehmellä harjalla.  Harjaa koko hevonen, myös mahan alusta ja jalat aina ruununrajaan saakka ja tarkista ennen satuloimista, ettei satulanpaikalla tai satulavyön paikalla ole hiekkaa tms. Jos hevoselle tulee jalkoihin suojat, pitää ennen niiden laittoa vielä tarkistaa, ettei jaloissa ole hiekkaa, joka voi aiheuttaa hiertymiä suojien alla.

Jos huomaat hevosessa haavan tms., ilmoita siitä heti henkilökunnalle.

Tunnin jälkeen

Tunnin jälkeen hevonen taas harjataan esim. magic brush- harjalla, jolloin sen ”karvat saa suoriksi”, jos se on esim. hionnut tunnilla. Jaloista harjataan hiekat ja pää pehmeällä harjalla. Kaviot puhdistetaan myös tunnin jälkeen.

Jos hevonen ei mene enää seuraaville tunneille, viedään se pihattoon. Tämä tapahtuu aina henkilökunnan kanssa. Talvella hevoset loimitetaan ennen pihattoon viemistä, henkilökunta neuvoo loimittamisen.

Varusteiden puhdistus ja palautus paikoilleen tunnin jälkeen

Kuolaimet pestään pesupaikalla olevassa siihen tarkoitetussa ämpärissä. Pesupaikalla on myös satulasaippuaa ja sieniä sekä suitsikoukku, johon suitset voi ripustaa ja pyyhkiä ne satulasaippualla. Suitsia ei ”niputeta”, vaan ne ripustetaan siististi paikalleen satulahuoneeseen.

Satulan voi myös pyyhkiä satulasaippualla, pesupaikalla on kaksi satulatelinettä tätä varten. Jos satulahuopa on märkä, se laitetaan kuivuriin kuivumaan. Tästä kannattaa sanoa henkilökunnalle, että he laittavat satulaan kuivan huovan. Satulavyö otetaan irti satulasta ja laitetaan satulahuoneessa satulatelineelle satulan taakse, ei satulan päälle. Näin mahdollisesti kostea vyö ei kostuta satulaa.

Suojista harjataan hiekka pois ja ne viedään paikalleen satulahuoneeseen.

Heponiityn hevoset kiittävät kun niitä ja niiden varusteita hoidetaan huolella!

 

Hyvinkään Ratsastuskeskus Ky

Hyyppäräntie 127
05800 Hyvinkää

Puhelinpäivystys

arkisin klo 15 – 16.30
puh. 040 563 4163

hyvinkaanratsastuskeskus@gmail.com
hyvinkaanratsastuskeskus.fi

SRL ry

26b8267e30a16cdf2a39ac0e4c019f8c3ae72a22

SRL:n hyväksymä ja valvoma ratsastuskoulu, laatutallimerkintä myönnetty joulukuussa 2015.

Marikoo kotisivut