Pukeutumisohjeet tunneille

Jalkineet

Kumisaappaat ovat sopivat ratsastusjalkineet, koska ne tukevat nilkkaa, eivätkä jää jalustimeen kiinni.

Kaikki nauhalliset kengät ovat vaarallisia, ne saattavat olla niin pienet, että voivat luiskahtaa jalustimen läpi ja aukeavat nauhat voivat myös takertua jalustimiin. Vastaavasti vaelluskengät tai vastaavat voivat kuvioitujen pohjien vuoksi tarttua vaarallisesti jalustimeen.

Ratsastustarvikeliikkeistä saatavat korolliset, nilkkurin näköiset ratsastuskengät ovat hyvät ratsastusjalkineet kun niitä käytetään niin kutsuttujen minichapsien kanssa. Tällaisten kenkien ja minichapsien hankkiminen kannattaa tosin tehdä vasta kun on varmaa, että ratsastusharrastus jatkuu. Kumisaappailla pärjää pitkään!

Talvella kumisaappaaseen kannattaa laittaa kunnon villasukka, myös nk. kuoma-talvikengät ovat sopivat ratsastukjalkineet.

Kypärä

Ratsastuskypärän on oltava ehdottoman sopiva: sen tulee istua napakasti, eikä se saa valua silmille tai takaraivolle. Ratsastuskoululta saa kypärän tarvittaessa lainaan tunnin ajaksi. Opettaja auttaa kypärän sovituksessa ensimmäisellä kerralla. Talvella kypärän alle kannattaa laittaa huivi tai ns. kommandopipo suojaamaan korvia. Pipon laittamista kypärän alle ei suositella, se estää kypärän oikeanlaisen istumisen päässä.

Hiukset kiinni kypärän alla! Ratsastukseen lajina kuuluu siisti pukeutuminen, kiinnitetyt hiukset ovat osa sitä. Liehutukka tulee silmille, estää näkemästä kunnolla ja voi takertua kypärän kiinnityshihnoihin. Hiukset tulee laittaa poninhännälle tai letille, otsatukka piiloon kypärän alle.

Vaatetus

Vaatetus kannattaa valita sään mukaan. Vaikka talvella ja sateella käytämme maneesia, matkalla tallilta maneesiin ja takaisin joutuu sään armoille. Sadetakin voi riisua maneesissa. Talvella kerrospukeutuminen on suositeltavaa. On hyvä pukeutua paksuun takkiin, jonka voi riisua ratsastuksen ajaksi, ettei tunnin jälkeen tule kylmä.

Housujen pitää olla sellaiset, että ne eivät nouse polveen ruttuun, kesällä esim. leggingsit, talvella housut, joissa on lenkki kantapään alle ovat oivat ratsastushousut aloittavalle ratsastajalle. Housujen materiaali kannattaa valita siten, ettei se ole liian liukasta tai kahisevaa.

Hanskat on hyvä olla aina ratsastaessa ja hevosta taluttaessa. Sormikkaat ovat paremmat kuin paksut rukkaset, mutta talvella kannattaa ottaa mukaan myös lämpimät rukkaset, jotta ne voi laittaa käteen jos sormet alkavat jäätymään.

Turvaliivi kannattaa hankkia vasta, kun on varmaa, että ratsastusharrastus jatkuu. Sen sovittaminen kannattaa tehdä ratsastusvarusteliikkeen asiantuntijan kanssa. Turvaliivin ollessa sopiva se suojaa kylkiluita ja sisäelimiä iskuilta. Epäsopiva turvaliivi on vaarallisempi kuin ratsastaminen ilman liiviä.

 

Hyvinkään Ratsastuskeskus Ky

Hyyppäräntie 127
05800 Hyvinkää

Puhelinpäivystys

arkisin klo 15 – 16.30
puh. 040 563 4163

hyvinkaanratsastuskeskus@gmail.com
hyvinkaanratsastuskeskus.fi

SRL ry

26b8267e30a16cdf2a39ac0e4c019f8c3ae72a22

SRL:n hyväksymä ja valvoma ratsastuskoulu, laatutallimerkintä myönnetty joulukuussa 2015.

Marikoo kotisivut