Heponiityn kannanotto Helgstrand-dokumenttiin

Maanantaina 29.1. Yle näyttää dokumenttiohjelman ”Andreas Helgstrandin pimeä puoli”.

Se on Tanskassa sijaitsevalla Helgstrandin isolla myyntitallilla salaa kuvattu dokumentti, joka näyttää siellä tapahtunutta myyntihevosten kaltoinkohtelua.

Heponiityn Ratsastuskoulu ei millään tavalla hyväksy dokumentissa näkyviä tapoja ratsastaa ja käsitellä hevosia. Pyrimme toimimaan oikeudenmukaisesti hevosta kohtaan ja myös aina opettamaan asianmukaista hevosen käsittelyä.

Koko hevosurheilun ollessa tällä hetkellä kansainvälisestikin tarkkailun alla lajin sosiaalisen lisenssin säilyttämiseksi, opetussuunnitelmaamme tulee vähän muutoksia kaudelle 24-25.

Aiomme tarkastella opetusohjelmaamme vielä enemmän hevosen kannalta ja muuttaa sitä kaudelle 24 /25 suuntaan, jossa painotetaan enemmän kokonaisvaltaista ymmärrystä hevosesta eläimenä, ei vain ratsuna, jolla urheillaan. Emme halua, että hevosta pidetään urheilu- ja kuntoiluvälineenä.

Parempi peruskunto ja kestävyys hankitaan muualla kuin hevosen selässä, jotta ratsastamisesta tulisi sen myötä ratsastajalle helpompaa ja hevoselle ymmärrettävämpää

Opetusohjelmassa tulee olemaan teoriaa ja hevosen käsittelyn harjoittelua.

Tämä sen vuoksi, että ratsastajan pitää ymmärtää, millaisen eläimen kanssa on tekemisissä ja osata lukea sitä.

Huono hevosen käsittely niin maasta kuin selästäkin käsin johtuu yleensä siitä, ettei käsittelijä / ratsastaja tiedä, miten hevosen kanssa tulisi toimia kyseessä olevassa tilanteessa.

Kun on tietoa hevosen peruskäyttäytymisestä ja tavasta hahmottaa maailmaa, voi hevosen kanssa kommunikointia oppia paremmin. Silloin kaikesta hevosen kanssa olemisesta tulee miellyttävämpää molemmille osapuolille.

Jokaisen hevosia harrastavan kannattaa miettiä miten voi oppia käsittelemään hevosia ja ratsastamaan niin, ettei se tuota hevoselle ylimääräistä stressiä. Tärkeintä on toimia siten, että hevonen voi ymmärtää, mitä siltä pyydetään.

Ja kuten ratsastamaan oppii ratsastamalla, hevosta oppii lukemaan ja sitä käsittelemään olemalla hevosen kanssa, muulloinkin kun juuri ennen tuntia ja hetken sen jälkeen.

Linkkinä SRL:n kommentti Helgstrand-tapaukseen.

Julkaistu